Witam!
Ostatnio wpadłem na pomysł podnoszącego się celu - oto jeden z kilku pomysłów, który wczoraj poszedł do realizacji.

Całość została wykonana z płaskownika 25 x 4 mm (dokładnie nie mierzyłem, a teraz mi się nie chce). Długość odcinków to 44 i 50 cm.
Skręcona śrubami i nakrętkami M8, a do tego dwa kątowniki 30 x 30 mm bodajże - wziąłem w sklepie takie jakie mi pasowały.
Koszt to z płaskownikiem i śrubami ok. 15 zł - płaskownik miałem za darmo, ale na złomie za takowy zapłaci się jakieś grosze. Więc cena nie jest dokładna i może oscylować o kilka złotych w górę lub w dół.
Z krótkiego testu wynikło, że całość trzyma się sztywno, ale popper opada wolniej - dociążenie na dolnej części jednak robi swoje. Może to była kwestia wyregulowania popperów...
Wniosek jeden - należy spróbować wykonać to z cieńszego płaskownika.
Tak czy inaczej po ostrzelaniu takiego poppera w wersji "dociążonej" można ostrzelać jeszcze jeden lub dwa inne, które nie są usprawnione i wrócić do ostrzelania nowego celu.
Do poppera, który ma przyczepioną figurę bojową 23p można tak na prawdę przyczepić dwie tarcze IPSC/IDPA lub dwie inne na szerszym kartonie etc. i w ten prosty sposób z jednego celu, którym jest popper otrzymujemy trzy cele.